YEME DAVRANIŞINI GELİŞTİRMEK

YEME DAVRANIŞINI GELİŞTİRMEK

 

Eğer çocuğun tıbbı bir sorunu yoksa ( erken doğum, metabolik – nörolojik rahatsızlık, yutkunma zorluğu, yarık dama vs.. ) yemek düzeni ve yeme alışkanlığı kazandırmak çok da zor değildir. Doğru ve sağlıklı yemek yeme alışkanlığı kazandırmada kararlı ve tutarlı bir tutum önem taşır. Yeme alışkanlığı bebeklik döneminden başlayarak kazandırılır.

 

  • Çocuğunuzu iyi tanıyın. Hangi aralıklarla ve ne kadar yemek istediği belirleyin. Acıkmadan kesinlikle yemek vermeyin.
  • Aile içinde bir yemek düzeni oluşturun
  • Yemek saatlerinde ailece sohbet edilecek ve düşüncelerin paylaşıldığı bir ortam yaratılmalıdır.
  • Yemek zamanı bir oyun ve keyif zamanı olmalıdır. Zorlama, baskı ve inatlaşma zamanı değil.
  • Televizyon karşısında yemek verilmemelidir. Yemek masada aile bireyleriyle birlikte yenmelidir. Bir yaşından sonra çocuk masaya oturabilir ve dikkati çekmek için masa oyunları ya da öykü kitapları ile yemek yedirilebilir.
  • Ara öğünler için çocuğun görebileceği yerlere yemesi gereken yiyecekleri koyun. Zorlamayın. Çocuklar kendileri yemek yemeyi çok sever. Kirlenmek onlar için önemli değildir. Kirlenme düşüncesi olmadan onlara kaşıklarını verin ve kendi başlarına yemeleri için bırakın. Önce kendi başlarına başarmanın zevkini çıkarsınlar. Yemek onlar için annenin zorla kazandığı bir savaş olmaktan çıksın.
  • İki buçuk yaşından büyük çocuğunuz hala yemekleri reddediyorsa aralarda süt, kraker, bisküvi gibi yiyecekleri kesin. Yalnızca yemek zamanında yemek yiyebileceğiniz öğrensin. Aralarda verdiğiniz yiyecekler onu kısmen tok tutacağı için öğün vaktinde yemeyi daha rahat reddedecektir. Ya da yemese de aç kalmayacağını bildiğinden öğünü daha kolay reddedecektir.
  • Üç yaşında artık çocuğunuz sizin yediğiniz her şeyi yiyebilir. Sofrada sorun çıkarıyorsa ara öğünlerde tatlı ve şekerlemeyi kısın gerekirse bunları yemek sonraları ödül olarak verin.
  • Yemekleri oyun haline getirmeniz, yemeklerden tabakta resim oluşturmanız yemeği zevkli hale getirecek ayrıntılardır.
  • Yemek seçiyorsa yedirmek istediğiniz sebze ya da yiyeceği farklı sunum şekilleri ile hazırlayın.
  • Kalabalık ortamlarda çocukların yemekten daha zevk aldıkları bilinir. Yemek zamanlarını bazen arkadaşlarıyla geçirmesine izin verin.

 

Hiç bir çocuk aç kalmayı istemez. Yalnızca annenin beslenmeye olan hassalığını fark eden çocuklar bu konuda daha inatçı ve reddedici olabilirler. Yemek konusunda ne kadar ilgisiz ve rahat olursanız çocuğunuz o kadar istekli yemek yiyecektir. Yemek seçme davranışını da zaman içinde değişik yöntemlerle değiştirmek mümkün olacaktır. Yemek zamanlarının keyfini çıkarın.

 

Kaynakça; 0-6 Yaş Çocuklara Yönelik Gelişim Destek Planı, Birgül Bayaoğlu, 2009-Nobel Tıp Kitapevleri

 

                                                                                           Psikolog İpek Turgut

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam23
Toplam Ziyaret130878
Saat
Hava Durumu
Takvim