Ne yazık ki, artık sağlıklı bronzlaşma diye birşey olmadığını biliyoruz.Günümüzde incelen ozon tabakasıyla birlikte, güneşin zararlı etkileri ağır basıyor. Bu durum özellikle çocuklarımız için geçerli. Onların hassas, ince cildinin ve gözlerinin güneşten korunması gerekiyor. Çünkü; çocukken korunmadan güneşe maruz kalan ve güneş yanığı geçirenlerde ileriki yaşlarda cilt kanseri daha sık görülüyor, cilt daha erken yaşlanıyor. Gözlerde de katarakt, gözün retina tabakasında hasarlar ortaya çıkıyor. Güneşin ultraviyole ( UV ) ışınlarına korunmasız maruz kalmak, cilt ve göz hasarı yanında bağışıklık sisteminde de baskılanmaya neden olabiliyor. Bu nedenle artık, güneşin dost değil düşman olduğunu bilerek hareket etmeliyiz.
Güneş ışınlarının en dik geldiği saat 10-15 arası güneşten kaçın. Bulutlu havalarda bile zararlı güneş ışınlarının bize ulaşabileceğini unutmayın.
Çocuğu terletmeyecek fakat güneşe karşı koruma sağlayacak şekilde giydirin. Beyaz, kollu bir tişört uygun olabilir. Bunu, gerekirse yüzerken bile çıkarmayın. Kafasına geniş kenarlı bir şapka giydirin.Güneş gözlüğünü de unutmayın. Çocuğunuz ne kadar açık tenliyse, güneşe karşı o kadar savunmasız olduğunu göz önünde tutun.
Güneşten koruyucu losyon kullanın. Çocuk için kullanacağınız losyon, en az 15 tercihen 30 koruma faktörlü olmalı, UV A ve UV B ışınlarına karşı koruma sağlamalıdır. Losyonu güneşe çıkmadan yarım saat önce sürün. Suya girip çıkınca, 2-3 saatte bir yenileyin. Yüzmeye giderken suya dayanıklı bir ürün tercih edin. Hem çocuğunuzu daha kolay ikna etmek, hem kendinizi de korumak için siz de losyon kullanın. Bunu bir oyun haline getirin. Önceleri, 6 ay altı bebeklere güneş koruyucu kremler, losyonlar önerilmiyordu. Ancak , günümüzde küçük bebeklerin bile, eğer güneşe çıkacaklarsa, bu ürünleri kıyafetlerinin örtmediği cilt bölümlerine kullanmasını öneriyoruz.
Dudaklara özel koruyuculardan sürün. Güneş yanığı uçuklara neden olabilir.
Şimdi; bazı anne babalar, ' Çocukların güneşten vitamin alması gerekmiyor mu ?' diye sorabilirler. Aslına bakarsanız, bizim ülkemiz gibi güneşli bir ülkede bunun için plajda saatlerce güneşlenmeye gerek yok. Kapalı kış günleri dışında her mevsimde, parkta günlük 5-10 dakika elleri ve yüzünün güneş görmesi cildin D vitamini sentezi için yeterli olacaktır. Ayrıca; D vitamini doktorunuzun önerdiği vitamin damla veya şuruplarında , bebek mamalarında da mevcuttur. Yani, çocuklarımızı bronzlaştırmak için hiç bir sağlıklı nedenimiz yok! Onların hassas cildine hakkettiği özeni göstermeliyiz.